Съзнават ли евроатлантиците, че с него правят услуга на великоруската идея? Дали депутатите атлантици разбират, че ако

...
Съзнават ли евроатлантиците, че с него правят услуга на великоруската идея? Дали депутатите атлантици разбират, че ако
Коментари Харесай

И 24 май е хибриден капан

Съзнават ли евроатлантиците, че с него правят услуга на великоруската идея?

 

Дали депутатите атлантици схващат, че в случай че сменят 3 март с 24 май ще си сложат таралеж в гащите? Утре ще се окаже, че са създали услуга на Путин!

 

Какво се случва на 24 май? Нищо. Просто съгласно византийския църковен календар на 11 май постарому и на 24-и поновому се празнуват основателите на славянската писменост св. св. Кирил и Методий. Но нали те не са основали кирилицата? Освен това – те умират през IX век, а този празник е празнуван за първи път чак през XII век, по време на византийското владичество над България. Явно още тогава е правена някаква историческа замяна.

 

Названието “кирилица ” пък поражда едвам през XVI век, когато България е под османско владичество. Все по времена, когато никой за нищо не пита българите. И най-после, чак в средата на XIX век, към този момент като съветски гражданин, Найден Геров се завръща от Одеса и възвръща забравения празник. Аз персонално одобрявам Найден Геров, само че на един сериозен евроатлантик би трябвало да му светне лампичката.

 

Хайде да се вгледаме по-внимателно в този хибрид. Аз не съм историк и по тази причина обстоятелствата, с които служа си тук, са взети от 4-5 очерка в Уикипедията. Който не е склонен с обстоятелствата – да спори с уикито. За тълкуването поемам виновността аз.

 

Та съгласно уикито Кирил и Методий са си ромеи от висок благороден жанр – и точка. Различните версии, че дядо им е българин или най-малко майка им е славянка, не се потвърждавали от източниците. Пак съгласно уикито, така наречен кирилица е основана или в края на IX век, или при започване на X в Преславската книжовна школа по разпореждане на цар Симеон, много време след гибелта и на двамата солунски братя. Затова дано краткотрайно я назовем “симеоница ”.

 

А за какво му е на Симеон Велики нова писменост?

 

Нали към този момент си има кирило-методиевската глаголица и много книги, написани с нея? Всяка книга в тези времена коства повече от цяло село с овцете и козите. Защо да се хвърлят напразно толкоз доста пари и труд за пренаписването на към този момент съществуваща литература?

 

Очевидно тъй като глаголицата нещо пречи. През целия си 34-годишен мандат като цар Симеон Велики води неспирни войни с Византия. Логично е да приемем, че в духовната сфера се е водила същата борба, каквато и на бойното поле.

А в този момент да се запитаме малко хулигански – кому е била нужна през IX век тази простотия, наречена “глаголица ”? Тя е напълно отвън подтекста на епохата! Едни историци настояват, че нейните странни знаци са заимствани от хазарите, други – от самаркандците, от грузинците, от коптите в Етиопия и по този начин нататък. Но по същото време всички останали християнски нации в Европа свободно употребяват я латинската, я гръцката писменост, някои прибавят още букви, други – не. Защо единствено ние, славяните, да се мъчим с тези странни писмени знаци?

 

Според мен глаголицата на Кирил и Методий не е прозорец към просветата, а плътна византийска щора сред славяните и Европа. Идва Симеон и я маха. Той доста добре схваща, че битката за духовното въздействие е част от битката за властта. Както знаем, той не е подготвян за цар, а за свещеник. За задачата приключва Магнаурската школа в Константинопол, която съгласно някои е тогавашният Харвард. Ако брат му Владимир Расате не се бе опитал да върне остарялата религия, Симеон щеше да е я архиепископ, я даже патриарх на независимата българска черква.

 

Поради тази насилствена промяна на специалността Симеон Велики е и цар, и теолог, и литератор, само че се учи и от грешката на брат си.

Защо смятате, че Расате се пробва да върне езичеството? Дали не, тъй като усеща, че гръцкото духовно въздействие му издърпва чергата отдолу под трона? Затова e разумно да предположим, че утвърждавайки християнството, Симеон му придава народен темперамент, започвайки с писмеността. Затова хвърля толкоз доста средства за книги, църкви, манастири и най-много за български духовници.

 

Уви, скоро след неговото време България пада под ромейско господство и колониалната власт естествено постанова византийската надмощие в духовната сфера. Тя не връща изоставената глаголица, а просто измисля общ празник на солунските двама братя със “славянската ” писменост – 11 (24) май. Така елегантно си присвоява симеоновицата.

 

Пак подсещам, названието “кирилица ” се явява чак през XVI век, когато българският народ е освен под турско иго, но и под гръцкото духовно иго  Добре знае се, че Вселенската патриаршия прави всичко допустимо, с цел да смени чипа на българите.

 

Изгарят се стотици, в случай че не и хиляди скъпи български църковни книги, поради което през днешния ден доста епизоди в историята ни са тъмни и неразбираеми. Начело на църкви и манастири се назначават гърци попове, игумени и владици, които унищожават из корен българщината и предизвикват “гърчеенето ”. Колко му е да погърчиш писмеността на Симеон? И чак през 1762 година, когато един духовник стартира съчинението си с думите “О, неразумний юроде… ”, потегля Българското възобновление, което продължава и до ден сегашен, щом си назоваваме писмеността “кирилица ” и щом я честваме като дело на двамата ромейски богослови.

 

В края на турското господство българите попадат и под съветското хибридно въздействие, а Москва от дълго време е осиновила византийското духовно завещание за свое и ревниво го брани.

В средата на XIX век от Одеса се завръща възрожденецът Найден Геров, който освен възражда позабравения празник 11 (24) май, само че и основава две следващи учебни заведения, наречени “Кирил и Методий ” – първото в Копривщица, а второто в Пловдив. Наред с това той е приел съветско гражданство и работи като съветски посланик, заместител на консула в Пловдив.

 

Аз персонално доста одобрявам Найден Геров, защото съм русофил. Но депутатите евроатлантици, изключително тези, които не могат да вървят и да дъвчат дъвка по едно и също време, би трябвало да бъдат предизвестени. Да вземем обичания ми многотомен речник на българския език от Найден Геров – ами той умерено може да служи и за учебник по съветски. Хибрид!

Геров гневно нападна всеки, който не обича Русия. Например той люто попържа Георги Раковски, един от русофобите измежду българските възрожденци. По същата причина упреква Левски, че е задграничен шпионин  Но на съвестта му има и доста по-непростими дейни мероприятия.

 

По това време част от борците за църковна самостоятелност вземат решение да основат униатска българска черква, та да излязат отдолу под чадъра на Вселенската патриаршия. Явно Москва е ядосана. Тогава Найден Геров, възродителят на 24 май, примамва униатския архиепископ Йосиф Соколски да прегледа един съветски транспортен съд в цариградското пристанище, там го заключват в каютата и го доставят принудително в Одеса. Соколски в никакъв случай повече не се завръща в България.

 

Да, Русия способства доста за Българското възобновление. Но в това време ревниво пази да не би някой да кръшне от византийската доктрина. Защо ли? Защото тя легитимира месианската роля на съветската страна. Още през XV век, незабавно след рухването на Константинопол, в двора на московския държател Иван ІІІ се ражда концепцията за по този начин нареченото translatio imperii, т.е. прекачване на империята в Русия. От този миг Москва към този момент е Третият Рим, единственият легален последовател на Византия, която от своя страна е единственият легален правоприемник на Рим. А съветският цар (в наше време към този момент Путин) е така наречен катехон, т.е. удържащ идването на антихриста.

 

Както написа в уикито, Третият Рим е “геополитическа, идеологическа, религиозна и политическа идея, която утвърждава световното историческо значение на Москва като политически и набожен център на православното християнство ”, и така нататък и тъй наречените, все в този дух.

 

Това е остарялата концепция, от която черпят ентусиазъм новите съветски свръхпатриоти след рухването на комунизма. Третият Рим е обичана дъвка на Александър Дугин – философа на Путин. Ако днешната славянска писменост е основана, с цел да зачеркне делото на двамата византийски богослови, какво се оказва? Оказва се, че Третият Рим не се връзва със славянството.

 

Именно по тази причина Путин съобщи, че така наречен кирилица е основана в Македония. Зад това се крие хипотезата, че създателят е някогашният възпитаник и сподвижник на Методий Климент Охридски. Но уикито го отхвърля и изяснява за какво. Не е Климент. А и да е, по това време той работи за Симеон. И не е в Македония.

 

Повече няма да изяснявам, от тук нататък депутатите атлантици се сещат сами. Само запитвам – в действителност ли желаете 24 май за народен празник? Аз персонално не бих се обидил, нали съм русофил. Но вие?

В последваща публикация ще се опитам да обясня за какво 3 март е доста по-натовски, в сравнение с им се привижда.

 

www.24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР